Atelier 5
Opdrachtgever: Tempo team
De opdracht
Deze periode gingen we weer aan de slag voor een opdrachtgever met als doel het maken van content die deze opdrachtgever daadwerkelijk kan plaatsen. Daarbij gingen we ook reflecteren op de creatieve keuzes die er zijn gemaakt en op hoe we hebben samengewerkt. Het maken van content in atelier 5 gebeurde naar aanleiding van een praktijkvraag/opdracht waarvoor we op basis van deskresearch en doelgroepstudie kwamen tot ontwerpkeuzes voor content die zowel goed bij onszelf pasten als online content specialisten en een geschikt antwoord vormden op de vraag van de opdrachtgever. Tijdens het ontwerpen en maken van de content, letten we op de wensen en belangen van de opdrachtgever en zorgden we ervoor dat er draagvlak is voor de eigen ontwerpkeuzes en de content zodat deze ook daadwerkelijk kon worden gebruikt. Naast het ontwerpen en maken van de content voor de externe opdrachtgever, besteden we ook uren aan het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap als content creator.
Bij dit vak was het ook weer belangrijk dat we leerden om goed samen te werken met je groepje. We moesten proberen om elkaars talenten en eigenschappen zo goed mogelijk in te zetten waar deze konden helpen om tot betere content te komen voor de opdrachtgever. Daarnaast was er bij deze opdracht ook ruimte om juist dingen te leren waar je nog niet zo goed in was, maar wel beter in wou worden. Dit moest dan wel in goed overleg met je teamgenoten.
De opdrachtgever van deze periode was dus Tempo-team. Tempo team is het één na grootste uitzendbureau van Nederland. Zij verzorgen tijdelijke (bij)banen en vaste banen voor iedereen die kan en wil werken. Daarnaast draait bij hun alles om werkplezier. Tempo team prikkelt om meer plezier uit je werk te halen.
Voor dit vak had Tempo team twee verschillende opdrachten voor ons met ook twee verschillende doelgroepen. De eerste doelgroep was de B2C doelgroep, en bij de tweede opdracht was het de B2B doelgroep. Bij de eerste opdracht ging het Tempo team om hun TikTok account. Ze kregen het niet voor elkaar om consistent en met goede kwaliteit te posten op TikTok. Daarom vroegen ze aan ons of wij formats konden bedenken waardoor ze toch wekelijks aanwezig konden zijn op dat platform. Daarnaast moesten we voor elke bedachte format/rubriek ook een content voorbeeld maken. Denk dus aan een voorbeeld TikTok. Het uitzendbureau had al wel goede proposities waar wij weer op voort konden borduren. Het doel van deze opdracht was het groeien in volgers, een groter bereik krijgen en meer engagement.
De tweede opdracht ging over het onder de aandacht brengen van werkplezier bij de werkgevers. Tempo team had nu al de grote werkplezier gids, maar er waren maar weinig werkgevers die hier iets mee deden. Daarom was het aan ons de vraag of wij hier iets aan konden doen zodat de visie van Tempo team over werkplezier nog beter onder de aandacht kwam bij werkgevers. Het doel van deze opdracht was vanuit het bereik aanzetten tot actie. Dus een lead genereren. Bijvoorbeeld het downloaden van de grote werkplezier gids, of juist het aanmelden voor een nieuwsbrief.
Voor de opdracht moesten er ook persona’s worden ontwikkeld, er moest een contentkalender worden gemaakt voor de toekomstige content die we zouden maken, er moest een contentadvies worden geschreven, er moesten dus rubrieken en formats worden ontwikkeld voor TikTok, er moesten voorbeeld video’s worden gemaakt en er moest iets komen wat de B2B doelgroep zou stimuleren om meer te doen aan plezier op de werkvloer.
De taakverdeling
Om goed samen te werken had ons groepje een duidelijke taakverdeling gemaakt. Ik heb dus niet geholpen bij alles wat er is gemaakt, maar ik had mijn eigen taken waar we soms samen, maar vooral zelfstandig aan werkten. Al de losse dingen kwamen daarna samen weer als geheel. Voor het contentadvies was het mijn taak om een Social media onderzoek te doen naar TikTok en Instagram. Zo heb ik onder andere gekeken of TikTok wel het beste platform was voor de doelen van Tempo team. Daarnaast heb ik ook algoritme onderzoeken gedaan om zo te kijken hoe we de later gemaakte content het beste konden maken en plaatsen. En hoe deze vervolgens ook kon aanslaan bij de doelgroep.
Ik heb deze taak op mij genomen omdat ik vorig jaar ook meerdere keren een social media onderzoek en een algoritme onderzoek had gedaan. Daarom was het voor mij bekend terrein en kon ik hier ook gelijk induiken.
Daarnaast ben ik een content creator die zich vooral richt op foto en video. Daarom heb ik, samen met Denise, de video’s gefilmd. We hebben wel elk onze eigen video bewerkt, maar het filmen deden Denise en ik samen. Ik heb voor de video’s de ‘Funky friday’ video bewerkt. Later hier meer over.
Naast het doen van dingen die ik al wel aardig kon, wou ik ook bezig met iets nieuws. Daarom heb ik aangeboden om de nieuwsbrief voor de B2B doelgroep te ontwerpen en te voorzien van tekst. Dit was voor mij wel iets nieuws, maar ik heb de taak met enthousiasme op mij genomen.
De onderzoeken
De complete onderzoeken die ik heb verricht zal ik jullie besparen. Dit is vooral veel droge stof die wordt besproken. Voor het advies aan Tempo team, dat wij als eindadvies hebben geschreven, bevat dan ook alleen wat tips om de resultaten op TikTok te verbeteren. Dit was namelijk ook het doel. Ze wouden meer volgers, bereik en engagement op TikTok. Daarom hebben we uit alle tips en tricks die ik had onderzocht, 5 tips gehaald die van positieve invloed kunnen zijn voor Tempo team.
Hieronder zijn ze te vinden:
De Funky friday video
Voor de vrijdags hebben we de rubriek Funky Friday bedacht. Bij deze rubriek gaat het vooral om het entertainen van het publiek. Op de vrijdag middag na het werk wil de doelgroep niet nog allemaal informatie krijgen te zien over een bepaald onderwerp maar juist leuke, entertainende video’s zien. Ook hebben we er wel voor gekozen om bij de Funky Friday video’s een interactieve rol te creëren. Dit doen we door kleine quizjes te doen als funky friday onderwerp. Voor de voorbeeldvideo hebben we gekozen om het quizje: ‘wat doe jij op de vrijdagmiddag?’ te gebruiken. We hebben de video afgesloten met een goede call-to-action om die interactie nog wat meer te stimuleren.
Hieronder is de onderbouwing van de TikTok video te vinden en in de laatste tab staat de video zelf.
De rubriek die voor de TikTok op vrijdag is bedacht, is de rubriek Funky Friday. De insteek van de rubriek was om mensen vooral een entertainende TikTok te laten zien waar Tempo team eigenlijk geen informerende rol in neemt. Ook informatie delen over Tempo team zelf is hier niet echt de bedoeling. Deze insteek is bedacht, omdat veel mensen op de vrijdag niet meer bezig willen zijn met werk, maar juist uitkijken naar een vrijdagmibo of een heerlijk werk vrij weekend. Op zo’n moment wordt de doelgroep niet graag nog eens aan werken herinnert en kiezen we dus juist voor een vermakende insteek qua video.
Daarnaast is de rubriek een terugkomend iets elke week. Zo heeft Tempo team genoeg hou vast en weet zij wat zich te wachten staat met het maken en plaatsen van de video’s.
“Het is weer weekend! #Funkyfriday Hoe sluit jij jouw weekend af? Ga je lekker karaoke zingen? Snel naar huis? Of met je collega’s een gezellige vrijmibo organiseren? Laat het weten in de comments!”
Voor deze TikTok hebben we gekozen voor het nummer Friday van Mufasa. Dit nummer is trending op TikTok maar heeft in verhouding niet veel video’s die zijn geüpload. Hierdoor ‘verzuipt’ de video die Tempo team maakt niet in de grote massa. Hierdoor kan de video ook weer meer views opleveren.
Een reden voor de keuze van dit nummer was ook, omdat dit het onderwerp van de video extra kracht bij zet. Het gaat nou eenmaal om de vrijdag middag en wat werknemers doen om het weekend in te luiden. Daarom is dit nummer een win-win situatie.
‘Wat doe jij op de vrijdag middag?’ De video begint met een openingsvraag. Deze vraag komt later terug in de call to action en zorgt er ook direct voor dat het publiek is geïntroduceerd met het onderwerp.
Daarna volgen de verschillende opties; Karaoke, snel naar huis en vrijdagmibo. Dit geeft het keuze menu weer dat het publiek heeft.
‘Laat weten in de comments wat jij doet!’ Vooral de laatste lijn tekst is erg belangrijk. In deze moet namelijk de call to action naar voren komen. Met deze call-to-action maak of breek je het bij het publiek. Je probeert met een goede CTA interactie uit te lokken met het publiek. Dit kan met een comment zijn, een like of het opslaan van de video. Bij deze CTA hebben we er voor gekozen om in te spelen op de interactie in de comments.
Bij de video hebben we gekozen om zoveel mogelijk de kleuren te gebruiken die kenmerkend zijn voor Tempo team. Dit is ook terug te zien in de intro die voor deze video is gemaakt. Daarnaast hebben we gekozen om de openingslijn te laten zien door met een blauwe, doorzichtige achtergrond te werken en de gele tekst in de typografie van Tempo team te doen. We hebben gekozen voor een doorzichtige overlay zodat mensen al wel wat van de video’s kunnen zien. Dit komt ook wat professioneler over dan dat je direct na de intro een blauw vlak ziet met de openingszin.
Daarna zien we de drie video’s onder elkaar die vervolgens worden afgewisseld met een blauwe, doorzichtige overlay die de tekst laat zien die aangeeft wat er gebeurt op elke video. Deze toelichting is vooral gebruikt om zo verduidelijking te geven van wat er gebeurt op de video’s zodat er geen miscommunicaties ontstaan. De video’s hadden we ook na elkaar kunnen laten afspelen, maar we kozen juist voor een wat speelsere opmaak zodat het minder ‘standaard’ zou zijn.
Vervolgens eindigen we weer met dezelfde blauwe, doorzichtige achtergrond en de gele tekst die de call-to-action aangeeft. Dit is gebruikt om zo de herkenning van Tempo team te laten terugkomen. En om ook de eenheid van de complete video ook zo te blijven houden en zo af te sluiten.
De B2B nieuwsbrief
Voor de nieuwsbrief hebben wij gekozen om de werkgever een friendly reminder te geven of ze wel denken aan het plezier op de werkvloer. In deze handige nieuwsbrief staat een doorverwijzing naar de lijst met tips om werkplezier te realiseren. Daarnaast staan er ook al twee proeftips in om het topje van de sluier te laten zien. Ook deze verwijzen weer door naar de lijst met tips op de website.
Hieronder staat de onderbouwing van de nieuwsbrief en daar weer onder staat de nieuwsbrief.
Voor de vormgeving hebben we bij de nieuwsbrief ervoor gekozen om echt een vrolijke, knallende nieuwsbrief te maken die direct er voor zorgt dat mensen Tempo team erin herkennen. Dit is bereikt door het kleurgebruik, het beeldgebruik, het logo en natuurlijk hoe de manier van schrijven is (hier komen we bij het volgende kopje op terug.)
Kleurgebruik
Voor het kleurgebruik hebben we echt de kleuren blauw en geel enorm terug laten komen. Dit zijn natuurlijk dé terugkomende kleuren van Tempo team die zorgen voor herkenning. Tempo team gebruikt de gele kleur vooral voor de tekst, en de blauwe kleur als achtergrond. Dit hebben wij ook gedaan om zo aan te sluiten bij alle content die Tempo team nu ook al produceert.
Beeldgebruik
Voor het beeldgebruik hebben we gekeken in de beeldbank van Tempo team. We hebben foto’s uitgezocht die zo goed mogelijk pasten bij de inhoud van de nieuwsbrief. Echter sluit het soms niet helemaal aan. Maar als Tempo team stapsgewijs de beeldbank uitbreidt, komen er steeds meer beeld mogelijkheden om toe te passen in een nieuwsbrief.
Het logo
Ook hebben we het logo van Tempo team direct boven in gezet zodat het gelijk duidelijk is van wie de nieuwsbrief komt.
Bij het tekstgebruik hebben we de spraak van Tempo team overgenomen. Dus geen u of uw, maar je of jij.
We zijn begonnen met een openingstekstje die de titel en het onderwerp van de nieuwsbrief wat toelicht. Het is direct al een uitnodigende tekst om de werkgever enthousiast te krijgen over het doel dat Tempo team probeert te bereiken. Namelijk het werkplezier verhogen en meer bedrijven baanraders maken. Deze tekst hebben we afgesloten met een vraag om de lezer aan het denken te zetten. Vervolgens hebben we deze boodschap ondersteunt met een Call-to-action om zo de lezer aandachtig te houden om verder te lezen.
De twee voorbeeld tips die ook in de nieuwsbrief staan, zijn in actieve zin geschreven om zo ook de persoonlijkheid en het enthousiasme vanuit Tempo team over te brengen. Ook hier is weer gekozen om je en jij te gebruiken.
Er is afgesloten met een knop met een Call-to-Action om de lezer door te verwijzen naar de website waar de complete lijst met tips staat. Dit zorgt ook weer voor meer leads naar de website.