Atelier 3

Opdrachtgever: Fries scheepvaart museum Sneek

De opdracht

Binnen het programma van atelier 3 stond digitale marketing centraal. Het digitale marketinglandschap is enorm gegroeid afgelopen jaren en blijft doorgroeien. Het produceren van geschikte online content voor digitale advertenties is een belangrijke vaardigheid voor online content creators.  Door het grote aanbod is het nog belangrijker om snel de aandacht te pakken en eruit te springen. Tevens is het essentieel dat het content format aansluit bij het ingezette kanaal én de fase waarin de doelgroep zich bevindt. Er is deze periode gewerkt vanuit een marketingfunnel strategie. 

In drie fases werden de verschillende onderdelen behandelt. Namelijk:

1: Introductie in het digital marketinglandschap. Hoe ziet het digital marketing landschap eruit? En wat zijn trends & ontwikkelingen om rekening mee te houden?

2: Digital marketing strategie. Invullen see-think-do-care strategie voor de opdrachtgever, op het gebied van: fase per doelgroep, kanaal, boodschap, meetbaarheid & contenttype.

3: Content creatie. Creatie aan de hand van de See-Think-Do-Care strategie voor de opdrachtgever.

 

De opdrachtgever voor atelier 3 was het Fries scheepvaartmuseum in Sneek. Het museum is een bron aan informatie over de geschiedenis van de (voornamelijk Friese) scheepvaart, de geschiedenis van de stad Sneek en de watersport. Voor dit museum moesten we dus bezig om een online advertisement campagne te maken aan de hand van het See-Think-Do-Care model. We moesten erachter komen hoe het digitale marketinglandschap er nou eigenlijk uitzag en hoe het werkte. 

Voor het fries scheepvaart museum werd er dus van ons verwacht dat wij content gingen maken voor en over het museum. Voor deze content moesten er meerdere voorbereidingen worden getroffen. Zo moest alles gebaseerd worden op realistische persona’s en moesten deze persona’s ook worden verantwoordt. Daarnaast werd de content gemaakt aan de hand van een ingevuld STDC-model. Ook moest er per fase een advies worden geschreven voor welke content er zou kunnen worden gemaakt en welke platformen hier het beste voor gebruikt konden worden. Vervolgens kon er gewerkt worden aan het maken van de content per fase en konden er landingspagina’s worden gemaakt voor twee fases naar keuze.

 

Alles op een rijtje was het:

– 2 persona’s maken

– Het STDC-model invullen

– Content maken (1 uitgewerkt contentvoorbeeld per fase)

– Landingspagina (1 landingspagina voor 2 fases naar keuze, dus in totaal 2 pagina’s)

De persona’s

Voor de persona’s moest er onderzoek worden gedaan naar de doelgroep van het Fries scheepvaart museum. Dit moet gedaan worden om realistische en gebruiksvriendelijke persona’s te maken. Als een persona goed wordt gemaakt, kan daar de content op worden gebaseerd. Deze content kan dan de doelgroep ook echt raken en bij ze binnenkomen. Een persona maken doen bedrijven standaard om zo goed de doelgroep te leren kennen. Je wordt op de hoogte gesteld van hun wensen en behoeftes. Hier kan een bedrijf dan weer op inspelen. Voor deze opdracht zijn er twee persona’s gemaakt. De beoogde doelgroep was watersporttoeristen die het Fries scheepvaart museum (mogelijk) willen bezoeken. 

 

Het STDC-model

Na het maken van de persona’s moest het see-think-do-care model worden ingevuld. Aan de hand van dit model kon er, met de content die gemaakt moest worden, ingespeeld worden op de verschillende fases van de customer journey van de (potentiële) klant. Hierdoor sluit de boodschap van het bedrijf, in dit geval het fries scheepvaart museum, aan bij wat de klant op dat moment nodig had in de fase waar hij/zij zich bevond. Als het model goed wordt ingevuld, is er een goede fundering voor de content dat gemaakt gaat worden. Daarom is het erg belangrijk dat het model goed en volledig wordt ingevuld.

 

De content

Als de persona’s en het model goed zijn ingevuld kan er gewerkt worden aan de content die gemaakt moet worden bij elke fase. Voor elke fase zijn er weer andere content mogelijkheden en andere platformen die ingezet kunnen worden. Elk met z’n eigen kracht. Aan de hand van de persona’s en het model kan er gekeken worden naar welke content en welke vorm het beste past bij de doelgroep maar ook bij het bedrijf.

De Landingspagina’s

Voor twee fases moest er ook een landingspagina worden gemaakt. Bij een landingspagina maak je eigenlijk een webpagina die je krijgt als je doorklikt op de advertentie. Hier is hier belangrijk dat de inhoud van de landingspagina aansluit bij de inhoud van de advertentie. Zo kan de (potentiële) klant gelijk vinden waar het voor zoekt. De landingspagina moet gebruiksvriendelijk zijn en de klant moet niet veel hoeven doen om de informatie die hij zoekt te vinden.