Reportage fotografie
Een verhaal vertellen met stilstaand beeld
Reportage: Surpriseeee!
Concept uitleg
Voor mijn eerste fotoverhaal heb ik het thema: verassingsfeestje. Toevallig heb ik binnenkort een verassing/afscheidsfeestje van een vriendin van mij. Samen met de vriendinnengroep van mijn vriendin hebben we een klein feestje georganiseerd om haar te verassen en om afscheid van haar te nemen. Ze gaat namelijk voor een jaar naar Ierland voor haar eind stage. Deze hele middag en avond ga ik vastleggen met foto’s. Zo beginnen we bijvoorbeeld met de garage versieren en het eten klaarmaken. Daarna gaan we haar natuurlijk verassen en gaan we leuke dingen doen en lekker eten. Dit word dus een beetje mijn reportage.
Plan van aanpak
Van te voren heb ik een shotlist gemaakt wat ik wou gaan vastleggen. Echter weet ik niet precies wat we gaan doen dus ik moet misschien hierop nog gaan anticiperen. Ook weet ik niet of we het buiten of binnen gaan doen. Het is dus ook even zien welke lens ik moet gebruiken. Als we het binnen gaan doen ben ik bang dat ik de 18-55 nodig ben. Als je binnen bent, sta je toch automatisch iets dichter op elkaar en heb je minder beweegruimte. Als we het buiten gaan doen, dan zet ik de 50mm erop om beter kwaliteit foto’s te krijgen.
Behind the scenes
Keuzeproces
Ik vond het best wel moeilijk om een keuze te maken voor de foto’s die ik wou gaan gebruiken. Ze waren namelijk allemaal niet zo goed gelukt. Dit komt voornamelijk omdat het binnen was, met tl-licht, en ik mijn 18-55mm lens moest gebruiken. Dit is de slechtste lens die ik in mijn bezit heb en dat valt helaas ook te zien op de foto’s. Vooralsnog heb ik wat foto’s uitgezocht die het verhaal van dit feestje een beetje vertellen. Ook moest ik rekening houden met mensen die niet of juist wel naar de camera keken wat niet de bedoeling was, of juist foto’s waarbij net iemand of meerdere mensen de ogen dicht hebben.
Technische realisatie
Zoals te zien valt, is er vooral in de eerste foto’s een grote wisselingen van de instellingen. Ik moest nog een beetje zoeken naar welke instellingen ik voor welke scene moest gebruiken. Naarmate de dag vorderde, kwam er wat meer rust in de tent t.o.v. de camera instellingen. Wel moest ik de sluitertijd hoog houden, omdat we allemaal constant druk in beweging waren. Daarnaast stond de ISO ook hoog vanwege het slechte licht daar binnen. De enige constante factor was mijn diafragma. Ik had het laag genoeg om genoeg licht binnen te laten, en hoog genoeg om wel alles zo scherp mogelijk te krijgen. In de nabewerking heb ik het minimale gedaan. Natuurlijk heb ik wel een beetje ruisreductie toegepast en hier en daar de belichting en temperatuur aangepast. Helaas was ik vergeten de witbalans in mijn camera aan te passen waardoor de foto’s erg oranje werden. Dit heb ik handmatig aangepast in lightroom. Al met al vond ik deze foto’s absoluut niet mooi gelukt. Het idee erachter was goed, maar de uitvoering minder. De kwaliteit van de foto’s is ook niet om van naar huis te schrijven. Ik ben hier niet heel trots op.
Verhalende elementen
Bij deze fotosessie heb ik mij gehouden aan een tijdsbestek. We begonnen met het voorbereiden. Zo moesten alle ballonnen en slingers worden opgehangen, het drinken en eten moest een plekje krijgen en we moesten het hok een beetje opruimen zodat we er wat goed konden zitten. Ook moesten we van te voren bespreken hoe we dit gingen aanpakken. Vervolgens zien we dat Hanna op haar telefoon zit en een appje krijgt dat ze er aan komen. We moesten dus snel al onze rotzooi opruimen en ons verstoppen in de garage. Daarna komt een foto dat we allemaal verstopt zijn en gespannen afwachten tot ze er aan komen. Hierna zie je een foto dat Andrea binnenkomt en heel hard moet lachen en verbaasd is omdat ze dit nooit had zien aankomen. Vervolgens een foto van de hele groep die achter de bar tevoorschijn is gesprongen. Hierna nog even een foto van Andrea die nog steeds een beetje in shock is. Daarna zien we een foto waar we lekker bezig zijn moet koekjes versieren. Het was rond een uur of drie, dus we hadden ook allemaal wel zin in wat. Dan is er een close up van het weerwolven spel. Dit hebben we na het koekje versieren gedaan. Daarna was de avond aangebroken en hebben we lekker wat afhaal eten gehaald! Ten slotte waren we nog maar met een klein groepje en hebben we lekker muziek geluisterd en zitten praten. We waren allemaal moe maar tevreden. Wat je in dit fotoverhaal dus terug ziet, is dat ik vooral de tijdlijn heb gevolgd van het feestje. Dit maakt dat het een logisch verhaal vormt.
Resultaat
Reportage: Een dagje op de manege
Concept uitleg
Tijdens fotografie les gaf Lieuwe als voorbeeld voor een fotoverhaal, een dag op de manege. Ik zelf wou dit in eerste instantie niet doen, omdat het zo voor de hand liggend was nu. Echter na talloze pogingen om een goed fotoverhaal te verzinnen en uit te voeren, heb ik toch ervoor gekozen om een dag op de manege vast te leggen. Mijn zusje heeft haar eigen paard, en haar heb ik dan ook vastgelegd met Show ‘em.
Plan van aanpak
Helaas moeten we het in de avond doen, omdat mijn zusje alleen dan kan. Ik hoop daarom dat de belichting goed genoeg is. Tevens neem ik voor de zekerheid een klein lampje mee die zo fel is als zonlicht. Het is niet heel groot, maar kan misschien wel helpen. Ik ben van plan om het met mijn 50mm lens te gaan doen. Dit is mijn beste lens en heeft ook het laagste diafragma. Ook heb ik een shotlist samen met mijn zusje gemaakt. Zo hebben we concreet bedacht wat ze allemaal doet als ze zich klaar maakt om te gaan rijden, en of het mooi zou zijn om die handeling juist in een groot kader of als close up vast te leggen. Dit geeft mij al wel meer zekerheid om deze fotosessie in te gaan. De vorige sessies pakte ik nogal onvoorbereid aan en dit resulteerde erin dat dit ook in het werk terug te zien was. Ik hoop daarom dat het resultaat nu wat netter en beter is.
Behind the scenes
Keuzeproces
Het keuzeproces was erg moeilijk. Ik had in totaal 290 beelden die ik moest doorspitten. Dit heb ik weer in verschillende rondes gedaan. Zo heb ik eerst de foto’s eruit gefilterd die onscherp waren of waar de belichting niet goed was. Daarna ben ik in de tweede ronde gaan kijken welke foto’s ik wel wou bewerken en welke niet. Ook ben ik toen gaan kijken naar welke compositie het verhaal het beste overbracht.
Technische realisatie
Als we kijken naar de camera instellingen per foto, zien we dat ik vooral bij de eerste foto’s telkens andere camera instellingen gebruikte. Dit heeft er mee te maken dat ik eerst de instellingen zocht die echt goed werkten. Toen ik die eenmaal gevonden had, heb ik ze eigenlijk bijna niet meer verandert. Alleen op het laatst toen het ook buiten donkerder was, dus automatisch het binnen ook donkerder werd. Toen heb ik weer even zitten puzzelen met andere instellingen. Door het maken van een shot list en een goed plan van aanpak, zijn deze foto’s aardig goed gelukt. Er zit een duidelijk verhaal in en de foto’s geven dit ook mooi weer. Ik heb wel de hele tijd een hoge ISO gebruikt waardoor sommige foto’s wat korrelig zijn geworden. Met een beetje ruisreductie valt het wel mee hoe storend dit is. Bij het bewerken heb ik dit keer voor een lichtere stijl gekozen. Niet het hele donkere, maar juist wat meer de details laten zien met wat meer licht. Omdat dit een beetje afwijkt van mijn normaal donkere stijl, deed ik wel wat langer over het bewerken. Ik ben zeer tevreden met het resultaat! Dit is by far mijn beste fotoverhaal!
Verhalende elementen
Bij dit fotoverhaal heb ik ook echt weer de tijd aangehouden. Zo zie je eerst hoe Hillie op stal aankomt. Zo pakt ze haar spullen om haar paard klaar te maken. Ze doet haar laarzen aan en pakt ook alvast het zadel. Ze loopt naar haar paard en maakt deze klaar om te gaan rijden. Vervolgens zien we een opstap foto, een rij foto, een uitstap foto en een afstap foto. Ik heb eigenlijk elk klein element dat Hillie doet voordat ze opstapt en ook gaat rijden vastgelegd. Dit verteld dus echt het verhaal van hoe Hillie haar routine is als zij naar de manege gaat om haar paard te rijden. Doordat de verschillende shots zijn afgewisseld met verschillende kaders en perspectieven, wordt het verhalende element versterkt. Dit zorgt er ook voor dat de complete foto serie één geheel vormt!
Resultaat