Reproductie fotografie
Mijn inspiratie verwerkt in mijn eigen beeld
Reproductie: autobaan
Concept uitleg
Dit is een foto die eigenlijk elke fotograaf wel eens heeft gemaakt. Deze foto heb ik zelf nog nooit gemaakt maar wil ik heel graag proberen! Daarom heb ik deze gekozen om te proberen na te maken! Ik denk wel dat bij zulke foto’s er ook nog aardig wat nabewerking zit. Dus daar moet ik mij ook nog een in verdiepen. Samen met een vriendin ga ik dit ondernemen. Zij doet de opleiding Creative Business en is zelf ook wat bezig in fotografie en het leek ons leuk om samen hier wat mee te stoeien.
Plan van aanpak
Hier gaat het erom dat je een lange sluitertijd hebt en dus je camera op een statief staat.
Mijn doel is de foto zo goed mogelijk na te maken, maar wel met mijn eigen draai eraan.
Natuurlijk zit hier heel veel nabewerking bij, en zo goed ben ik daar nog niet in. Wel wil ik
proberen om het toch zo goed mogelijk na te maken.
Ik heb hier dus een statief voor nodig en een lange sluitertijd. Er moet veel exposure zijn,
daarom krijg je dan van die licht lijnen. Zelf woon ik heel dicht bij de centrale as naar
Dokkum toe. Hier gaan we naar toe om de foto’s te maken. Daarnaast moet ik misschien
kijken of ik de camera via mijn mobiel foto’s kan laten maken. Dit om zo eventuele trillingen
van het indrukken van het knopje op de camera, te voorkomen.
Analyse originele beeld
Bij dit beeld zie je vooral veel licht. Eigenlijk is al het licht dat er was veel feller en heftiger gemaakt. Hierdoor springt het er echt uit. Daarnaast zijn juist alle donkere kleuren heel zwart en donker gehouden zodat het contrast in de foto erg groot is. Echt Urban Photography. Ook alles in de hele foto is scherp. Er is niet één specifiek focuspunt. Daarom denk ik dat het diafragma wel hoog moet staan zodat de depth of field klein is. Ook valt er zo meer licht op de lens wat ook wel handig is in deze donkere situatie. En natuurlijk moet de sluitertijd lang staan zodat de lichten van de auto’s echt lichtlijnen worden. Ik denk dat ik op het moment zelf de balans tussen de drie moet vinden.
Behind the scenes
Keuzeproces
Het kiezen voor de juiste beelden was moeilijk. Ik vond er namelijk geen één echt goed gelukt. Bij veel zag je dat de lichtlijn halverwege stopte of juist halverwege begon. Daarnaast hadden sommige mensen groot licht aan waardoor er ineens een te grote bak licht op de sensor kwam en het allemaal wat té goed belicht was. In het contact sheet kun je dit terug zien. Ik heb uiteindelijk de vier meest goed gelukt ge-edit. En opzich vind ik het eindresultaat nog niet eens zo slecht.
Technische realisatie
Voor het maken van de foto’s heb ik een sluitertijd van 10 seconden gebruikt. Dit om zo de lijnen te creëren over het wegdek. Daarnaast had ik mijn diafragma op F8 En mijn ISO op 100. De ISO kon helaas niet lager. Daarom moest ik, om overbelichting te voorkomen, het bijsturen met mijn diafragma. Daarom stond deze op F8. In de nabewerking heb ik mij vooral gericht om een beetje de Urban Photography sfeer te creëren. Dit vond ik alleen nog best wel moeilijk om te doen. Waar ik vooral naar heb gekeken is om het contrast tussen licht en donker groot te maken, zodat de lichtlijnen er nog bet in uitspringen. Daarnaast heb ik ook wat extra textuur en helderheid toegevoegd. Vooral de helderheid had ook een mooi effect op de lichtbanen. Dit gaf er toch nog een beetje een felle tint aan.
Resultaat
Reproductie: Shining like a star
Concept uitleg
Laatst was ik aan het scrollen in mijn Instagram timeline, en ik zag dus deze foto voorbij komen. Ik had hem gelijk opgeslagen omdat het mij wel wat leuk voor deze fotografie opdracht. Het gaat er om dat je een hele mooie galaxy foto maakt. Ook is dit vooral een sterrenfoto en niet zozeer een galaxy foto. Het lijkt mij heel vet om ook eens zo’n foto te maken.
Plan van aanpak
Wat hiervoor belangrijk is, is natuurlijk een heldere nacht/hemel. Daarom ga ik de weersverwachting de aankomende weken in de gaten houden om te kijken wanneer er een heldere nacht wordt verwacht. Tevens denk ik dat ik voor een foto zoals deze, een lange sluitertijd nodig heb. Zo komt er wat meer licht op de sensor en zul je de sterren beter zien. Ik denk dat ik de ISO op 100 kan houden en dan met het diafragma moet spelen om te kijken wat de beste exposure is om het licht van de sterren te vangen. Daarnaast is het zeer belangrijk om de camera op een statief te plaatsen. Door de lange sluitertijd krijg je een heel raar bewegend beeld als je fotografeert vanuit de hand. Ik neem mijn statief dus ook mee. Daarnaast ga ik deze foto’s maken met mijn canon 50mm F1.8 lens. Dit is de lens met de beste lichtsterkte. Ook kan ik eventueel ver zakken in diafragma mocht dit nodig zijn.
Analyse originele beeld
Bij het originele beeld valt mij op dat de wolken een beetje wazig zijn en het net lijkt alsof er ruis op zit. Tevens zijn de wolken best wel licht nog. Dus ik denk dat deze foto met schemer is gemaakt. Ook staan er bomen op de voorgrond die wel helemaal zwart zijn. Dit komt denk ik mede doordat de focus op de sterrenhemel is. Maar ook zal er in de nabewerking wel wat mee gedaan zijn. De sterren zijn erg helder. Je zou ze zelfs allemaal kunnen tellen. Ik denk dat dit vooral komt door de lange exposure. Ook denk ik dat te lang ook niet handig is, omdat het anders alsnog een onscherp beeld kan worden. Ik heb ook nog even inspiratie op gedaan door meer van zulke foto’s op te zoeken. Niet zozeer echt de galaxy/melkweg foto’s, maar vooral sterren foto’s. Hier valt mij op dat het erg wisselt of het met schemer is gemaakt of wanneer het helemaal donker is. Ik zelf denk dat ik het ga doen wanneer het helemaal donker is, om het contrast tussen licht en donker te versterken. Ik ben namelijk erg fan van zulke contrasten.
Behind the scenes
Keuzeproces
Het kiezen voor de juiste beelden was ook hier weer erg moeilijk. Toen ik begon met het bewerken van de beelden kwam ik er vrij snel achter dat ze allemaal erg onscherp waren. De sterren werden meer streepjes in plaats van puntjes van licht. Hier kon ik uit concluderen dat de sluitertijd waarschijnlijk toch net iets te lang was. Ik heb er een paar bewerkt, maar ze zijn helemaal niet zo geworden zoals ik in gedachten had. Daarom wil ik hier mij de volgende keer meer op voorbereiden en inlezen over hoe je zulke galaxy foto’s maakt.
Technische realisatie
Ook hier heb ik helaas een foutje gemaakt. Zoals te zien valt zijn de foto’s allemaal best wel wazig. Dit komt waarschijnlijk omdat ik dus de sluitertijd heel lang had staan. Hierdoor is er toch een beetje een onscherp beeld gekomen, waar ik al zo bang voor was. Bij de eerste foto had ik een sluitertijd van 32 sec, een diafragma van F8 en mijn ISO op 100. Bij de andere twee foto’s had ik en sluitertijd van 32 sec, diafragma van F1.8 en mijn ISO op 100. Eventueel had ik mijn sluitertijd op iets van 10-20 Sec kunnen zetten, mijn diafragma op F1.8 en mijn ISO op 100. De foto’s waren misschien dan wat donkerder geweest, maar dan had ik dit in de nabewerking kunnen oplichten. Eventueel waren de sterren dan wel helemaal scherp geweest. Daarnaast heb ik in de nabewerking vooral gelet op het contrast tussen licht en donker. In de hoop dat de sterren dan nog meer zouden uitspringen. Echter viel hierdoor wel op dat ze wat onscherp zijn. Zoals te zien valt in de ‘behind the scenes’ afbeeldingen, heb ik het contrast en de zwarte tinten erg hoog staan, net zoals de witte tinten en hoog lichten. Dit vergrootte dus het contrast alleen maar meer.
Resultaat